Genrejä riittää elokuvaan kuin elokuvaan – se on selvä juttu. Mikä sitten sopisi juuri omaksi elokuvaksi? Kannattaa miettiä, riittävätkö resurssit lajityypin elokuvan tekoon ja millaisia näyttelijäsuorituksia se vaatii. No, mitä odotat? Pannaanko tiskille kauhu, draamaa vaiko romanttista komediaa? Tämä artikkeli esittelee kolme erilaista leffagenreä.
1
Komedia
Komediallinen elokuva sisältää nimensä mukaisesti komediallisia eli hauskoja piirteitä. Komedioiden skaala vaihtelee hulvattomista komedioista arkivitseillä höystettyihin kevyisiin komedioihin. Komediaa yhdistetään usein sujuvuuden vuoksi myös muihin genreihin, kuten romanttiseen elokuvaan tai draamaan.
Komedia elokuvan plussat
Komediallisia piirteitä sisältävät elokuvat maistuvat suurimmalle osalle yleisöstä. Komediallinen leffa on helppo yhdistää muihin genreihin sen keventämiseksi. Komedia on genrenä suhteellisen helppo ja edullinen toteuttaa, sillä hieman köyhähkö toteutus voidaan nähdä osana leffan hauskuutta. Näyttelijöiden ei myöskään tarvitse olla mahdottoman taitavia. Kehnohko juoni ja toteutus kuuluu usein yliampuviin komedioihin, joten tämä genre sopii aloittelijoillekin hyvin eikä virheitä tarvitse pelätä.
Komedia elokuvan miinukset
Komedia elokuvan haasteita on muun muassa se, että vitseistä ja hauskuudesta pitäisi tehdä nokkelaa, mutta ne eivät välttämättä aukene kaikille katsojille. Pitää varoa myös sitä, ettei sekaan päädy loukkaavia tai negatiivisia kohuja aiheuttavia vitsejä. Varsinkin mustan huumorin kanssa kannattaa olla varovainen.
2
Draama
Draamaelokuva vaihtelee arkisista todentuntuisista leffoista nyyhkyleffoihin, jotka saavat katsojan uhraamaan kokonaisen nenäliinapaketin (ja litran jäätelöä!) sitä katsoessaan.
Draamaelokuvan plussat
Draamaelokuvan juonet kumpuavat arjesta. Siispä tarinan voi kehittää minkä ympärille tahansa – yleisö rakastaa todentuntuisia ihmiskohtaloita. Erityispuvustusta ei vaadita, vaan hahmot voivat olla pukeutuneina aivan tavallisiin vaatteisiin (kuten Kids Brand Store). Plussaa on se, jos tarina pohjautuu tositapahtumiin. Draamaelokuvan voi myös yhdistää vaikkapa komediaan, jolloin nyyhkyleffan tuntua tulee pehmitettyä naurulla ja lämpimällä huumorilla.
Draamaelokuvan miinukset
Draamaelokuva on suhteellisen vaikea toteuttaa, sillä tämä jos jokin pitää tehdä oikeasti hyvin. Elokuvan pitää olla elämänmakuinen, ja juonen pitää olla titaaninkestävä ilman minkään näköisiä aukkoja jotka söisivät todellisuuden tuntua. Tämä vaatii myös hyviä näyttelijäsuorituksia, jotka saattavat tulla kalliiksikin.
3
Kauhu
Hyvä kauhuleffa saa aikaan kylmät väreet katsojan selkärangalla. Huono kauhuleffa taas aiheuttaa naurunpurskahduksia ja vaikuttaa siltä kuin kuuluisi ennemminkin komedia leffojen piiriin. Kauhuleffan on nimensä mukaan tarkoitus herättää katsojassaan kauhun tunteita. Tämä vaatii usein vaikeasti toteutettavia elementtejä.
Kauhuelokuvan plussat
Kauhuleffan toteutus on suhteellisen hankalaa genrejen asteikolla. Kuitenkin usein se on yllättävänkin edullista, ja monet kauhuleffat onkin tehty minibudjetilla, mikä lisää niiden todentuntua. Usein tähän vaikuttaa suurilta osin se, että kauhuleffoissa harvoin käytetään kuuluisia (ja kalliita) näyttelijöitä, sillä he pilaisivat leffan todellisuuden tunteen ja sitä kautta kauhuaspektin. Usein pyritään käyttämään tavallisen oloisia ihmisiä, joihin monen on helppo samaistua.
Kauhuelokuvan miinukset
Kauhuleffa saattaa olla edullinen toteuttaa – paitsi jos meinasi käyttää monimutkaisia efektejä. Jokin saattaa kuulostaa hyvältä ideana, mutta jos toteutus on kehno, herättää se kauhun sijasta lähinnä pidätettyä naurua. Pidä siis huoli että erikoistehosteisiin käytetään tarpeeksi vaivaa, jottei leffasta tule floppi! Kauhuleffalle pitää myös keksiä todellisuuden ja fiktion rajamailla liikkuva tarina, joka on tarpeeksi todellinen aiheuttaakseen samaistumisen tunteen mutta tarpeeksi fiktiomainen saadakseen kauhuaspektia.