Elokuvien editoiminen aloittelijoille

Elokuvan editoimisen ei tarvitse olla monimutkaista, tai vaikeaa, mutta siihen tarvitaan oikeat välineet. Tästä oppaasta saat neuvot ja vinkit siihen, kuinka aloittaa editoiminen!

Välineet

Tietokone
Editointiin sopii lähes mikä tahansa tietokone tai läppäri, kunhan siinä on kohtuullinen näyttö ja mahdollisuus lukea muistikorttia. Mikäli käytössä on vanhempi koneisto, kannattaa tarkistaa sopiiko se sille ohjelmalle, mitä aijot käyttää videon editoimiseen. Osa vanhoista koneista on myös liian hitaita, jolloin koko ohjelmisto on päivitettävä. Mikäli olet hankkimassa uutta konetta tähän tarkoitukseen, kannattaa valita sellainen, jossa on suuri kovalevy ja paljon muistia. Tietenkin muiden laitteiden kanssa yhteensopivat liitännät ovat myös etu, johon myös voidaan liittää ulkoinen kovalevy. Sellainen tietokone, joka voidaan myöhemmin päivittää, esimerkiksi muistin suhteen, on kätevä, sillä elokuvat voivat viedä paljon tilaa. Macin koneita suositaan paljon aloitteilijoiden kohdalla, sillä ne ovat helppokäyttöisiä, kun taas ammattilaiset käyttävät PC malleja.

Editointi ohjelmisto
Ohjelmiston valitseminen voi olla haastavaa, sillä tarjontaa on paljon ja hinta, sekä ominaisuudet, vaihtelevat suuresti. Jos videoiden editoiminen on uusi asia, kannattaa kokeilla ilmaisia ohjelmia, joiden avulla asiaan tutustutaan. Vaikka osa ohjelmista onkin hiukan haastavia, harjoittelulla opitaan parhaiten ja pian editointi onnistuu käden käänteessä. Ohjelmiston mukana tulevat ohjeet on myös hyvä käydä läpi, sillä niiden avulla alkuun pääseminen on helpompaa.

Editoinnin lisävarusteet
Ennen kuin aloitat elokuvan tekemistä, varmista että koneessasi on riittävästi tilaa. Tunnin video voi viedä helposti 42GB ja mikäli tila loppuu, on kaikki työ ollut turhaan. Ulkoinen kovalevy voi olla tässä vaiheessa paras mahdollisuus. Lisäksi tulet tarvitsemaan useita kaapeleita, kuten USB kaapelin, jotta kamera, tietokone ja kovalevy voidaan yhdistää. Eri kamerat ja tietokoneet käyttävät erilaisia liittimiä, joten ennen ostamista, varmista, että ne sopivat yhteen.

Valmistele materiaali
Ennen editoinnin aloittamista, tarvitset videon jota muokata. Useimmat ohjelmat hyväksyvät erilaisia formaatteja, kunhan se on tehty digitaalisella nauhoittimella tai älypuhelimella. Digitaalisesta laitteesta kuvan siirtäminen koneeseen on myös helppoa. Jos taas haluat editoida analogista videota, kuten VHS videon sisältöä, tulee se muuttaa ensin digitaaliseen muotoon.

Vinkit editoimiseen
Käytit sitten mitä tahansa ohjelmistoa, muutama vinkki on hyvä pitää mielessä. Oikea tietokone, ohjelmisto ja lisävarusteet ovat tärkeitä, mutta mestariksi tullaan vain harjoittelemalla. Kuvaa siis enemmän aineistoa kuin mitä luulet tarvitsevasi ja käytä kolmijalkaa, mikäli se on mahdollista. Muista pitää mielessä musiikin tärkeys ja suosi ilman sanoja olevia kappaleita, sillä ne voivat hämmentää yleisöä. Erikoisefektit ovat usein mahtava lisä, mutta liika on liikaa, eikä samaan videoon kannata lisätä kaikkea. Viimeiseksi kannattaa muistaa pitää taukoja ja katsoa videota uusilla silmillä, jotta mahdolliset virheet huomataan.