Kuinka valita kamera elokuvan kuvaamiseen?

Koskaan ei ole ollut parempaa aikaa kuvata itse elokuva, sillä nykyajan teknologialla kuka tahansa voi luoda mestariteoksen hetkessä. Ammattilaisten kamerat ovat entistä edullisempia ja editointi onnistuu käden käänteessä erilaisilla ohjelmilla. Oli kyseessä sitten oman luovuuden purkaminen dokumenttiin, mainokseen, elokuvaan, tai vaikka nettisivulle, erilaisten kameroiden avulla voit herättää ajatuksesi henkiin. Ongelmana on kuitenkin se, että markkinoilla on liian paljon hyviä kameroita ja itselle sopivan löytäminen on joskus haastavaa. Mikä pahinta, väärän valinnan kohdalla voidaan menettää tukko rahaa. Näiden vinkkien avulla löydät itsellesi parhaiten sopivan kappaleen!

1. Osto vai vuokraus?
Aivan ensimmäiseksi on mietittävä, kannattaako kameraa ostaa ollenkaan? Vuokraaminen on edullinen tapa päästä käsiksi erilaisiin kameroihin, joihin ei välttämättä muuten olisi varaa. Vuokraan sisältyy myös kaikki tarvittava välineistö, joka on käytössä vuokrapäivän ajaksi. Kolmijalat, valot, muistikortit ja kaikki muut välineet maksavat jo itsessään, joten jos kameraa ei tarvita kovinkaan pitkäksi ajaksi, voi vuokraaminen olla järkevää. Hinnat ovat usein murto-osa ostohinnasta ja näin voidaan myös kokeilla sitä, mikä kamera sopii omaan käyttöön parhaiten. Jos taas kamera halutaan ostaa, voidaan myös sitä tarjota vuokralle. Tässä on kuitenkin huomioitava vakuutukset ja varmistettava, että oma välineistö on turvattu.

2. Älä aliarvioi kiinteitä linssikameroita
Esimerkiksi Canonin 5D Mark 2 on hyvä esimerkki kamerasta, joka mullisti markkinat. Sen avulla voitiin ottaa kuvaa, johon edes parhaimmat elokuvakamerat eivät pystyneet ja tietenkin tämä kaikki murto-osan hinnalla. Kameraa valitessa tulee muistaa, että useat ominaisuudet, kuten hyvä linssi, WiFi, zoomi, tasapainotus ominaisuus ja kyky kuvata liikkeessä, ovat tärkeitä seikkoja, jotka usein unohdetaan.

Valikoimaa runsaasti
Paras kamera on sellainen, jossa linssejä voidaan vaihtaa ja joka on suunniteltu pelkästään videoiden tekoon. Varjojen ja korostuksien tarkka vangitseminen on tärkeää, jotta elokuvaan saadaan dynaamista syvyyttä.

Älypuhelinten videot
Vaikka tämä voi kuulostaa oudolta, suurimmat harppaukset videotekniikassa ei ole tullut alan yrityksiltä, vaan korkealuokkaisten älypuhelinten saralta. Ennen kuin ostat kalliin elokuvakameran, kannattaa tarkastaa kuinka hyvät ominaisuudet puhelimesta löytyy. Esimerkiksi hidastusefektit ovat yleistyneet ja jotkin uusimmista älypuhelimista omaavat paremman kameran, kuin kalliit videokamerat! Jos et siis ole tuottamassa valkokankaalle elokuvaa, voi oma kamera olla täysin riittävä tarpeisiisi!

Ennen kameran hankkimista tulee selvittää millä budjetilla ollaan liikkeessä. Vaikka kameran tulee omata tarvittavat ominaisuudet, ei siihen kannata tuhlata omaisuutta. Vuokraaminen ja luovien ratkaisuiden käyttäminen voi tuoda laadukasta tuotosta puolella hinnalla. Myös lisävarusteiden aiheuttamat kustannukset kannattaa arvioida ajoissa, sillä niihin voi helposti mennä kameran verran rahaa. Jos taas löydät itsesi pisteestä, jossa kameroihin liittyvä teknologia pursuaa jo korvista yli, nappaa lähin kamera, ala kuvaamaan ja tarkkaile mitä ominaisuuksia tarvitset seuraavalta kameralta. Ominaisuuksien tietäminen etukäteen on tärkein asia, mikä pitää huomioida ennen kameran ostamista!