Mikä tekee elokuvasta mukaansatempaavan?

Usein kun mietitään mukaansatempaavia ja unohtumattomia elokuvia, tulee mieleen monia asioita. Tarina on mukaansatempaava, hahmot ovat kiehtovia, ympäristö on lumoava, jokainen näyttelijä antaa parhaan suorituksen, ääniefektit ja musiikin maailma on täydellisesti tunnelmaan sopiva – kaikki nämä luovat yhdessä mahtavan elokuvan. Kun kaikki palikat ovat kohdillaan, voidaan lopputulosta pitää lähes aina menestyksenä. Jos halutaan itse lähteä kuvaamaan suosioon kohoavaa elokuvaa, tulee nämä seikat pilkkoa pieniksi askeleiksi, joita toteuttamalla saadaan kokonaisuus kuntoon.

Käsikirjoitus

Käsikirjoitus voidaan jakaa kolmeen eri osioon. Ensimmäisessä kohdassa tulee tarkastella elokuvan konfliktia, haastetta, tai muuta vastaavaa haastavaa asiaa. Jokaisessa elokuvassa on olemassa jokin tärkeä seikka, mikä saa hahmot toimimaan tietyllä tavalla, tai joutumaan tiettyihin tilanteisiin ja tämän ratkaiseminen on usein elokuvan tähtäin. Toinen tärkeä osuus käsikirjoituksessa on juoni kokonaisuudessaan. Sen tulee sisältää erilaisia vaiheita, ja useimmiten parhaissa juonissa on yllättäviä käänteitä, sekä unohtumattomia tilanteita, jotka tuovat elokuvaan karismaa. Lisäksi käsikirjoituksen kohdalla on huomioitava dialogit. Liiallinen dialogien lisääminen voi tukahduttaa jopa parhaimman elokuvan, mutta toisaalta liian vähäsanainen elokuva saa katsojan hämilleen. Keskustelut ovat myös tärkeä tapa tuoda hahmoihin lisää persoonallisuutta ja lähes jokainen muistaa jostain elokuvasta mieleenpainuvan keskustelun, esimerkiksi sen nokkeluuden, hauskuuden tai koskettavuuden takia. Viimeisenä käsikirjoituksen kanssa on tarkasteltava viitetekstiä, eli sitä viestiä mikä halutaan alitajuntaisesti elokuvasta antaa. Tämä voi olla suurempi sosiaalinen tai poliittinen ongelma, tai esimerkiksi vain tapa saada katsoja näkemään itselle tuntemattomia ongelmia toisten kantilta.

Hahmot

Hahmot ovat tärkeimpiä elokuvan sisältämiä ominaisuuksia ja ne voivat joko nostaa tai laskea elokuvan suosiota. Hyvien hahmojen luomiseen on käytettävä paljon aikaa ja tässä on huomioitava myös hahmojen heikkoudet. Usein raa´at, aidot ja ainutlaatuiset hahmot jäävät mieleen ja tässä on huomioitava sekä päänäyttelijät, että myös sivuhahmot, tai jopa vain vilaukselta näkyvät näyttelijät. Elokuvaa tehdessä on myös muistettava, että jokaisella hahmolla on oltava tarkka tähtäin, tai halu, joka johdattaa hahmoa toimimaan tietyllä tavalla, tiettyä päämäärää tavoitellen.

Näytteleminen
Näyttelemisen suhteen on tärkeää valita rooliin sellaiset henkilöt, jotka voivat herättää hahmot henkiin. Tunteiden ilmaiseminen oikealla tavalla on haastavaa ja väärän näyttelijän valinta johtaa usein haastavaan tilanteeseen, jossa hahmosta ei saada kaikkea irti. Näyttelijän on myös aidosti pystyttävä esittämään hahmoa, eikä tämän tule olla väkinäistä yrittämistä. Viimeiseksi on huomioitava elekieli, jolla on suuri merkitys elokuvissa. Oikeanlaisen elekielen avulla hahmo saadaan esitettyä täydellisesti ja elekieli voi myös luoda eri tilanteisiin täysin uuden tunnelman.

Kaikki nämä ominaisuudet ovat tärkeitä, kun luodaan unohtumaton elokuvaelämys, mutta useimmiten tarinankerronta on se, mikä loppupeleissä ratkaisee. Elokuvissa tarinankerronta on kaikki kaikessa ja dialogit, valotus, erikoistehosteet, laulut ja jopa editointi, kommunikoi yleisön kanssa ja vaikuttaa siihen, kuinka yleisö vastaanottaa elokuvan välittämän viestin. Viitetekstiin taas lisätään hienovaraiset viestit, joita halutaan välittää yleisölle ilman suurempaa selittämistä, sillä liiallinen yksinkertaistaminen, tai toisaalta tökkivät paljastavat kohtaukset, luovat elokuvasta raskaan. Parhaimmillaan yleisö saa hienovaraisia viestejä tarinan etenemisestä, mutta samalla he voivat syventyä seikkailuun ja keksiä itse ratkaisuita. Ilmeiden ja muiden sanattomien viestien antaminen on paras tapa saada hienovaraisia vihjeitä yleisön silmien alle ja saada nämä kiinnostumaan elokuvasta enemmän.