Kuvaaminen pienellä budjetilla

Elokuvan tuottaminen pienellä budjetilla on aina haaste, vaikka käsikirjoitus olisi kuinka hyvä tahansa. Yksi tärkeimmistä asioista on kysyä oikeat kysymykset jo aikaisessa vaiheessa, jotta säästetään sekä aikaa, rahaa, että hermoja. Näihin kuuluu esimerkiksi:

1. Mikä muissa elokuvissa oli vikana?
Kun mietitään samassa genressä olevia elokuvia, on hyvä pohtia niiden heikkouksia. Näin samat virheet voidaan minimoida oman elokuvan osalta ja virheiden korjaaminen jälkikäteen maksaa aina tuplasti, mikä ei pienellä budjetilla ole mahdollista.

2. Mitä resursseja on käytettävissä
Kun budjetti on tiukassa, on selvitettävä mitä voidaan saada käyttöön ilmaiseksi. Kaikki henkilökohtaiset ja ammatilliset kontaktit on hyödynnettävä, puvustuksia, sijainteja, laitteita, lavastuksia ja muita tarvikkeita myöten. Esimerkiksi yliopistot voivat lainata opiskelijoilleen laitteistoa, joten suhteiden solmiminen sinne voi olla tuottoisaa.

3. Työntekijät lähipiiristä
On suotavaa maksaa työntekijöille edes pientä palkkaa, vaikka he olisivatkin tuttuja. Huomattavasti ammattihenkilöstöä halvemmalla päästään kuitenkin, jos hyödynnetään lähipiirin taidokkaita tekijöitä. Maalarit ja taiteilijat voidaan saada tekemään lavastuksia sekä puvustuksia ja tuttua kampaajaa voidaan pyytää tekemään meikkaukset ja muut. Vastapalvelukseksi voidaan mainostaa kyseisiä yrityksiä ja tarjota näkyvä paikka lopputeksteissä.

4. Tee budjetti ajoissa
Tee budjetti ajoissa valmiiksi ja varaa siihen hiukan hätävara rahastoa. Jotain tulee menemään pieleen ja jotta koko projekti ei kaadu tähän, on hyvä, jos rahapussissa on hätävaraa.