On olemassa lukuisia unohtumattomia ja mahtavia tarinoita, jotka on kerrottu kolmen, tai useamman, elokuvan voimin. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että kaikki trilogian osat pystyvät kilpailemaan toistensa kanssa ja kantamaan tarinaa eteenpäin yhtä voimakkaasti. Valitettavan usein vähintään yksi osista on toisia heikompi, mikä latistaa koko trilogian tunnelman. Jos halutaan luoda sellainen trilogia, jossa jokainen osa on yhtä vahva ja koko sarjaa voidaan pitää mahtavana, tulee noudattaa trilogioiden kultaisia sääntöjä. Mikäli sääntöjä rikotaan, ei sama tahti säily ja tämän kohtalon on moni muuten äärettömän hyvä trilogia kärsinyt. Jotkut osat ovat jopa rikkoneet sääntöjä niin pahasti, että koko elokuvasarja on tuhoutunut, eikä jatkosta voida edes haaveilla.
Jos siis mielessäsi on trilogian luominen, kannattaa pitää nämä säännöt tiukasti mielessä:
1. Tee jokaisesta elokuvasta oma tarinansa
Pahin asia mitä elokuvasarjan kohdalla voidaan tehdä, on jakaa yksi tarina useaan osaan. Yleisimmin tämä tapahtuu niin, että ensimmäinen elokuva on mahtava ja sille halutaan jatkoa. Jatkoa ajatellessa päätetään venyttää samaa tarinaa, jotta sama juoni kestäisi kantaa myös seuraavat kaksi elokuvaa. Lopputuloksena on elokuva, joka pitkittää tarinaa oudoilla käännöksillä, sekaannuttavilla tarinoilla ja osuuksilla, jotka eivät sovi alkuperäiseen tarinaan mitenkään. Tämä jättää yleisön lähes aina pettyneeksi. Se mikä saa yleisön vielä kiihtyneemmäksi, on se että toinen osa on mahtava, jättäen loppuratkaisun viimeisen osan varaan. Odotukset viimeistä osaa kohtaan nousevat äärettömän korkealle ja lopulta ratkaisut ratkeavat joko liian nopeasti, tai niitä ei ratkaista tarpeeksi pitkälle.
Poikkeuksena sääntöön on sellaiset elokuvat, jotka perustuvat kirjoihin, tai kirjasarjoihin. Nämäkään eivät aina tuota tarpeeksi hyvää ratkaisua viimeisessä elokuvassa, mutta juonen jakaminen useammalle elokuvalle on ollut selvää jo suunnitteluvaiheessa ja elokuviin on saatu tietty ryhti heti alkuunsa.
2. Älä muuta tärkeimpiä aineksia
Yleensä ensimmäiseen elokuvaan rakastutaan, koska siinä oli nokkelia hahmoja, hyvä tarina ja unohtumaton ympäristö. Pahin mitä jatko-osissa voidaan tehdä, on muuttaa nämä tärkeimmät ainekset ja menettää ensimmäisen elokuvan taika kokonaan. Tämä voidaan toteuttaa esimerkiksi keskittymällä johonkin pieneen yksityiskohtaan tai asiaan, mikä aikaisemmassa elokuvassa mainittuun, tai muuttamalla elokuvan hahmoa vahvasti. Vaikka toisessa elokuvassa olisi jokin aikaisemman elokuvan suosituimmista ominaisuuksista, ei se välttämättä yksinään riitä kantamaan jatko-osaa tarpeeksi vahvasti.
3. Vältä liian sisällön käyttämistä
Tämä ilmiö nähdään useissa elokuvissa, varsinkin supersankarien maailmassa. Elokuvaan lisätään ylimääräisiä pahiksia, jotta voitaisiin luoda tietty tunnelma, tai selittää heikkoja hetkiä ja samalla katsojan tulisi myös seurata aikaisemmissa elokuvissa syntynyttä tarinaa. Jos elokuvaan lisätään myös liian monta ominaisuutta, kuten useamman hahmon tarina, voidaan helposti sammuttaa se liekki, minkä ensimmäinen elokuva sytytti.
4. Tiedä koska lopettaa
Joskus trilogia yrittää saada yhden elokuvan mittaista tarinaa useampaan elokuvaan ja tämä tarkoittaa jatko-osia, jotka eivät välttämättä liity alkuperäiseen tarinaan mitenkään. Elokuvassa voi olla sama päähenkilö, tai sillä voi olla sama nimi, mutta lopulta jatko-osat ovat vain kopioita ensimmäisestä elokuvista.
5. Älä odota liian kauaa osien välillä
Vanhojen elokuvien jatkaminen onnistuu harvoin, sillä hahmot ovat ikääntyneet ja elokuvien tyyli on muutenkin muuttunut. Klassikoita myös katsotaan ruusunpunaisten lasien takaa, jolloin uusilla jatko-osilla ei ole edes mahdollisuutta päästä aikaisempien tasolle.