Independent-elokuvat tehdään pienellä budjetilla

Independent-elokuva tunnetaan paremmin nimellä indie-elokuva. Se tarkoittaa hyvin minimaalisella budjetilla tehtyä elokuvaa, jonka tuottaa yleensä jokin pieni elokuvastudio. Elokuva voi olla myös kokonaan itse tuotettu, joten se ei välttämättä ole minkään studion levityksessä. Termiä voidaan käyttää myös ei-kaupallisista taide-elokuvista. Indie-elokuvat yleistyivät 1990- ja 2000-luvuilla. Tämän yleistymisen on mahdollistanut tekniikan kehittyminen. Esimerkiksi teräväpiirtoisten videokameroiden lisääntyminen on lisännyt myös elokuvaharrastajien määrää. Nykyisin harrastajaporukat tekevät elokuvia ja keräävät joskus jopa rahaa elokuvan levitystä varten. Tietokoneille ladattavat editointiohjelmat mahdollistavat sen, että jokainen pystyy editoimaan elokuvia kotonaan. Nämä kaksi seikkaa ovat olleet omiaan nostattamaan indie-elokuvien suosiota ja sitä, että jokainen pystyy nyt aloittamaan elokuvien tekemisen.

Indie-elokuva on hankalaa saada levitykseen

Indie-elokuvia kuvataan harrastajapiireissä

Indie-elokuvien käsikirjoittaminen, kuvaaminen ja editoiminen tapahtuu yleensä harrastajaporukassa. Koska harrastajilla ei välttämättä ole koulutusta tehdä elokuvia, voi jälki näyttää välillä hieman harrastelijamaiselta. Näin ei kuitenkaan ole aina, sillä välillä indie-elokuvat onnistuvat yllättämään. Kun indie-elokuvia alkaa tekemään, kannattaa ottaa heti rento asenne. Koko työryhmän tulisi olla mukana elokuvien suunnittelussa. Kun käsikirjoitusta hiotaan ja hahmojen persoonat alkavat tulla esiin, jokaisen kannattaa heitellä ideoita ilmoille. Tärkeintä luomisessa on se, että voi olla vapaasti ja päästä ajatukset valloilleen. Rennoilla vaatteilla on merkityksensä. Esimerkiksi ecco/jalkineet soveltuvat rentoon oleiluun. Sellaista tarvitaan, kun elokuvan teossa on suurin luomistyön vaihe meneillään.

Parhaat indie-elokuvat

Niin Suomessa kuin muuallakin maailmalla tehdään valtava määrä indie-elokuvia. Lähes jokaisessa arvostelussa vuonna 2005 valmistunut Transamerica on nostettu parhaimmaksi indie-elokuvaksi. Siinä keskitytään transseksuaalisuuteen. Tarina onkin kietoutunut kauniisti miespuolisen, sukupuolenvaihdosta odottavan henkilön elämän ympärille. Muita suosittuja indie-elokuvia ovat muun muassa Thank You For Smoking, Little Miss Sunshine sekä Juno. Kaikki nämä elokuvat on tehty pienellä budjetilla. Transamerica on näistä kallein. Sen tekemiseen on käytetty kaikkiaan miljoona dollaria, joista suurin osa on mennyt päähenkilöä näyttelevän Felicity Huffmanin palkkioon.