Käsikirjoituksen kirjoittaminen elokuvalle

Seuraamalla näitä ohjeita, saat vinkit mainion käsikirjoituksen tekemiselle!

Mieti tarina valmiiksi
Suurin osa elokuvista on visuaalisia tarinoita, joten ensin on löydettävä idea. Kaikkia yksityiskohtia ei tarvitse saada vielä valmiiksi, tärkeää on keksiä yleinen ajatus elokuvalle. Motivaatiota voi hakea elokuvista, mistä itse pitää, tai kirjoista, joista nauttii. Näistä kannattaa poimia ylös ne seikat, jotka ovat itseen vedonneet. Kiinnostavia seikkoja voi olla hahmot, tapahtumat, ympäristö tai teema.

Laajenna ajatus tarinaksi
Tarina lähtee usein rakentumaan ajatuksesta hahmon, tai hahmojen, avulla. Kuka on elokuvan päähenkilö? Mitä tämä haluaa ja mikä estää tätä saavuttamasta päämäärää? On myös pohdittava kuinka hahmo kasvaa ja kehittyy. Jo näillä vastauksilla saadaan aikaan paljon. Yleisimmin tarinat lähtevät tilanteesta, jossa uusi henkilö saapuu tilanteeseen ja sekoittaa normin, tai sankari lähtee itse seikkailulle. Tarinassa tulee olla:

  • Selkeä alku, jossa hahmot esitellään ja elokuvan tyyli tulee esille.
  • Keskiosa, jossa konflikti kohoaa ja odotukset nousevat
  • Loppu, jossa konflikti selviää

Kirjoita käsikirjoitus
Käsikirjoitus rikkoo jokaisen tarinan hetken yksilöllisiksi, kuvattaviksi hetkiksi. Nämä on hyvä olla valmiina ennen kuin kuvaamista aloitetaan, sillä siten kaikki tarvittavat välineet, ja esimerkiksi kuvausaikataulu, on mahdollista suunnitella paremmin. Käsikirjoitukseen tulee kuulua keskustelut, fyysiset liikkeet, kameran liikkeet ja paljastukset. Jokaiseen kohtaukseen on hyvä lisätä selitys siitä, mitä siinä tapahtuu.

Tee kuvajäsikirjoitus
Kuvakäsikirjoitus on sarjakuvamainen versio elokuvasta, jonka kuvaat. Tähän ei yleensä lisätä puhekuplia, vaan tarkoituksena on saada sisäistettyä kunkin kohtauksen tunnelma ja esimerkiksi kameran kulma. Tämä auttaa tekemään kuvaamisesta sulavampaa ja samalla haastavat tilanteet voidaan selvittää etukäteen. Tässä vaiheessa on myös hyvä miettiä sitä, millä tyylillä kohtaukset kuvataan. Halutaanko niihin lämmintä vai kylmää tunnelmaa ja mitä viestiä halutaan välittää.

Kun mahdollisimman paljon on jo merkitty käsikirjoitukseen, sekä kuvakäsikirjoitukseen, on itse kuvaaminen helppoa ja nopeaa, luoden prosessista mieleisen kaikille.