Kuinka valita kuvauspaikka?

Oikean kuvauspaikan löytäminen on tärkeä edellytys elokuvan onnistumiselle. Lähes jokaisella kuvaajalla on muistoissa kaoottisia hetkiä, jolloin muistikortti on täyttynyt väärällä hetkellä, tai kameran akku on loppunut pahassa paikassa. Nämä virheet yritetään jatkossa välttää, mutta usein unohtuu yksi tärkeimmistä paikoista, eli oikeanlaisen kuvauspaikan valinta, jotta useimmat ongelmat voidaan ratkaista hetkessä. Lue vinkit ja onnistu kuvaamisessa!

1. Tunne käsikirjoitus

Sijainti pitää valita sen mukaan, että se sopii tarinan tunnelmaan. Tämä on ensimmäinen huomioitavista asioista, kun lähdetään pohtimaan, mikä paikka sopisi tehtävään. Valinnanvaraa on runsaasti, aina luonnollisista alueista historiallisiin kohteisiin, koristeellisiin rakennuksiin ja rähjäisempiin kyliin. Ennen kaikkea on tiedostettava, että ympäristön pitää tukea tarinankerrontaa ja sijainti itsessään voi auttaa tässä paljon. Sijainnin ei koskaan pitäisi olla rajoittava tekijä tarinassa, vaan ennen sijainnin valitsemista tulee tietää käsikirjoituksen vaatimukset.

2. Oikea ajoitus

Eri paikoissa voi olla erilaisia ominaisuuksia, ei aikoihin. Tietty viikonpäivä voi tarkoittaa runsaasti ohikulkijoita, ruuhkaa, tai ääniä julkisilla alueilla ja vuodenaikojen suhteen on tärkeää huomioida, kuinka paljon auringonvaloa on käytössä.

3. Valotus

Kirkot, ravintolat, salit ja kodit harvoin omaavat yksinään riittävästi valoa. Tämä on tarkastettava ennen paikan valintaa, jotta tiedetään onko tilalle käyttöä. Joskus pelkästään ikkunan avaaminen voi olla riittävä ratkaisu, kun taas toisissa tilanteissa tarvitaan lisäksi erikoisvaloja, joiden käyttämiseen tulee pyytää omistajan lupa.

4. Hyödynnä aurinkoa

Ulkona valotuksen järjestäminen voi olla yhtä haastavaa kuin sisätiloissa, sillä valon määrä ja laatu vaihtuu päivän mittään. Sijaintia valitessa tulee kiinnittää huomiota siihen, saako tietty paikka tarpeeksi valoa, eli paistaako aurinko siihen suoraan, tai osittain, vai jääkö se varjon peittoon. Liika kirkkaus voi olla myös huono ja vääristää esimerkiksi näyttelijöiden ilmeitä. Tekstiilit voivat taittaa kirkasta valoa kameraa häiritsevällä tavalla. Puoliksi varjossa olevat paikat taas voivat olla haaste kameroille, joilla on vieläkin ongelma käsitellä isoja kontrasteja kirkkauksien välillä. Kaikki nämä on huomioitava, kun valitaan ulkona sijaitsevaa kuvauskohdetta.