TARU MÄKELÄN AJATUKSIA ELOKUVASTA

Rakennukset ovat kiehtovia: mitä pidempään niitä on asuttu, sitä tiheämpi on niiden seinien sisässä hengittävä tarinoiden rihmasto. Viru-hotelli on oikea tarinoiden kehto, lähes myyttinen kertomuksia pulppuava lähde. Tartuin joitakin vuosia sitten Sakari Nupposen kirjaan Aikamatka hotelli Viruun ja tajusin välittömästi, että tässä on elokuvan aihe. Talot ovat täynnä tarinoita - ja minulla on tarinankerronnan intohimo. Tähän tarustoon piti vain astua sisään. Kertojia löytyi moneen näkökulmaan: rakentajia, turisteja, miehiä, naisia ja lapsia. Kaikkien muistoihin Viru-hotelli on jättänyt vahvan jäljen. Tarinat ovat mielenkiinoisia, hauskoja ja traagisia.

Elokuvaa tehtiin pitkään ja hartaasti, vaihe kerrallaan. Tallinna on suomalaisten suosituin lähimatkailukohde. Tästä johtuen Viru-hotelli on tullut niin tutuksi monien vuosikymmenien ja erilaisten poliittisten olosuhteiden aikana. Itse asiassa elokuvaa tehdessämme huomasimme, että aihe on tyhjentymätön. Viru-hotelli on käsite, joka laukaisee jokaisessa kuulijassa välittömän assosiaatioketjun omakohtaisia kokemuksia, käsityksiä sekä kuultuja tarinoita. Itse asiassa Viru-hotelli toimii interaktiivisena keskustelualustana. Se käynnistää muistojen ketjun, johon jokainen tulee vedetyksi mukaan. Elokuvan nähtyään katsoja jatkaa kerrontaa omakohtaisia kokemuksiaan purkamalla. Elokuvailta jatkuu keskinäisten muistojen jakamisella.

On onni, että Viru - tarinoita hotellista on nyt valmis ja se lähtee matkalleen kohti katsojien tajuntoja. Muussa tapauksessa elokuva ei tulisi koskaan valmiiksi materiaalin runsauden takia. Elokuvan myötä on tullut myös selväksi, että Viru on merkinnyt niin erilaisia asioita kaikille kokijoilleen. Eestiläisten näkökulma on aivan toinen kuin suomalaisten. Siitä syystä elokuvasta valmistuu myös toinen, virolaisten näkökulmasta kerrottu versio. Tämä on kokeileva tapa tehdä dokumenttielokuvaa. Pääosin samoista materiaaleista leikataan eri näkökulman mukaiset versiot. Margit Kilumetsin eestiläinen versio elokuvasta valmistuu keväällä 2013. .